5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Gereği Yasal Uyarı;

Bu internet sitesini ziyaret etmek ve kullanmak aÅŸağıda yazılı tüm koÅŸulların kabul edildiÄŸi anlamına gelir.

Yıldız (Robotics Contest) Robocon etkinliÄŸi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenmektedir. Yıldız Robocon etkinliÄŸinin ve etkinlik resmî internet sitesi www.yildizrobocon.org'un tüm hakları saklıdır.

Ä°nternet sitesinde yer alan fotoÄŸraf, resim, çizim, kural, duyuru, yarışma sonucu gibi her türlü içeriÄŸin telif hakları www.yildizrobocon.org ve Yıldız Robocon etkinliÄŸi düzenleyicisi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü'ne aittir. www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan tüm yazılı, görsel materyallerin telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından korunmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü Yönetim Kurulu'ndan yazılı izin alınmadan www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan hiçbir yazılı, görsel materyalin kaynak gösterilerek dahi tamamı veya bir kısmı kopyalanamaz, baÅŸka ortamda paylaşılamaz, yayınlanamaz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü bu kuralların ihlalinden doÄŸacak haklarını yasal yollardan arama hakkını saklı tutar.

A) Yarışmanın Amacı

Bu kategoride yarışmacılar veya yarışmacı grupları, tarafımızca tasarlanan arazi parkurunu en kısa sürede tamamlayacak bir otonom ya da uzaktan kumandalı robotu tasarlayıp inÅŸa edeceklerdir.

B) Robot Hakkındaki Kurallar

  1. Robotlar için herhangi bir boyut sınırlaması bulunmamaktadır, ancak robot tasarlanırken parkur boyutları, olası hava olayları, nem, aydınlatma gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.
  2. Robotlar otonom olabilir veya uzaktan kontrol sistemleri (uzaktan kumanda, bluetooth vb.) ile kontrol edilebilir. Kablolu haberleşme kullanılmasına izin verilmemektedir.
  3. Robotlarda hazır kit kullanımı kesinlikle yasaktır. Yarışma öncesinde hazır kit kullandığına karar verilen robotlar yarışmaya alınmazlar. Yarışma sırasında veya sonrasında hazır kit kullandığı tespit edilen robotların yarışmaları geçersiz sayılır, yarışmacılar diskalifiye edilir. Robotların hazır kit kullanıp kullanmadığına hakemler karar verir. Bu kararlara itiraz edilemez.
  4. Belirtilen kurallara uymayan herhangi bir robot, hakemlerin kararıyla yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma haklarını kaybeder.

C) Parkur Hakkındaki Kurallar

  1. Yarışma parkuru 16 m uzunluÄŸunda, 70 cm (±10 cm) geniÅŸliÄŸindedir.
  2. Yol kenarlarında, parkur sınırını belirleyen çubuklar bulunmaktadır.
  3. Parkur içerisindeki su birikintilerinin derinliÄŸi en fazla 10 cm olacaktır. Hakemler gerekli gördüÄŸünde derinliÄŸi ölçerek belirlenen seviyede olmasını saÄŸlar. Robot parkuru tamamladıktan sonra su seviyesi ile ilgili itirazda bulunulamaz.
  4. Parkur engebelidir ve yol boyunca taÅŸ, kum, çamur, su birikintileri, dallar, kozalaklar, tepeler gibi çeÅŸitli engeller bulunmaktadır. Robotlar bu engelleri aÅŸabilecek ÅŸekilde dizayn edilmelidir.
  5. Deneme parkuru olmayacaktır.
  6. Yarışma için uygun koÅŸullar oluÅŸturulacaktır ancak robotlar tasarlanırken arazide bulunan parkurun yanında hava koÅŸulları (sıcaklık, nem, aydınlatma, yağış gibi) ve olabilecek arazi yapıları göz önünde bulundurulmalıdır.

D) Yarışma Hakkındaki Kurallar

  1. Robotların yarışma sırası, yarışma günü çekilecek kura ile belirlenir.
  2. Yarışmacılar anons edildikten sonraki 3 dakika içerisinde yarışma alanında bulunmak zorundadırlar. 3 dakika içerisinde yarışma alanında hazır olmayan robotlar yarışmadan diskalifiye edilir.
  3. Yarışma sırasında yarışmacıların herhangi bir teknik mola hakkı bulunmamaktadır.
  4. Yarışma robotlar parkurun baÅŸlangıç çizgisinden hareket ettiÄŸi andan itibaren baÅŸlar. Parkur bitene kadar geçen süre, hakemler tarafından süreölçer ile tutulur.
  5. Robotların yarış süresi 3 dakikadır. 3 dakika içinde parkuru tamamlayamayan robot parkurdan alınır, bulunduÄŸu nokta hakemler tarafından not edilir.
  6. Robotlara yarışma süresince müdahale etmek, istisnai durumlar dışında yasaktır. Her müdahale için bölümünde belirtilen cezalar uygulanır. Ä°stisnai durumlar ÅŸunlardır:
    1. Robotun tamamı parkur dışına çıkarsa, hakem kontrolünde yarışmacı tarafından parkurdan çıktığı noktaya yerleÅŸtirilir. Parkur dışına 3 defadan fazla çıkan robot yarışmadan diskalifiye edilir.
    2. Robot, parkur içerisinde herhangi bir yere takılır ve hareket edemezse, hakem kontrolünde, robota müdahale edilebilir. Yarışmacı robotu takıldığı yerin hemen önüne koyar, hakem iÅŸaretiyle yarış devam eder. Parkur içerisinde, 5 defadan fazla takılan robot diskalifiye edilir.
  7. Yarışma sonuçları, süreler, robot süreleri, puanlama/ceza süreleri aÅŸağıdaki maddeler ile belirlenecektir:
    1. Sıralama, parkuru bitiren robotların parkuru bitirme sürelerine aldıkları cezalar eklenerek yapılacaktır.
    2. Parkuru bitiren robot olmadığı takdirde sıralama hakemler tarafından belirlenecektir. Bu sıralamayı yaparken parkuru bitiremeyen robotların ilerleyebildiÄŸi mesafe göz önüne alınacaktır, ancak bu tek kriter deÄŸildir. Hakemlerin kararlaÅŸtırdığı diÄŸer kriterlerde bulunabilir.Unutmayın, hakemler her durumda ve her koÅŸulda son kararı veren kiÅŸilerdir.Hakemler pisti tamamlamayan robotlara sıralama vermeyebilir (birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesi) ya da üçten az robota derece verebilirler.
    3. Parkur dışına çıkmalar için +20 saniye ceza robotun süresine eklenir.
    4. Parkur içinde müdahale için +15 saniye ceza robotun süresine eklenir.
    5. Yukarıdaki puanlama maddeleri uygulanarak her robotun yarışma süresi belirlenir. Bu süreler karşılaÅŸtırıldığında en kısa yarışma süresine sahip robot birinci, en kısa ikinci yarışma süresine sahip robot ikinci ve en kısa üçüncü yarışma süresine sahip robot ise üçüncü olarak ilan edilir. Parkuru tamamlayan robot sıralama olarak parkuru tamamlayamayan bütün robotların üzerinde yer alacaktır.
  8. Robotlarda yarışma sırasında tehlikeli bir durum gözlenirse (kısa devre, yanma vb.) robota gerekli müdahale, hakemlerin bilgisine sunularak, yarışmacı tarafından yapılmalıdır.
  9. Parkura kasten zarar veren yarışmacılar diskalifiye edilir.
  10. Robotlar darbelere karşı dayanıklı ÅŸekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen hasarlardan Yıldız Robocon Ekibi ve YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübü sorumluluk kabul etmez.
  11. Belirtilen kuralların dışında kararsızlık yaratacak bir durum meydana geldiğinde, gerekli kararı bu kategorinin hakemleri verecektir.
  12. Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kuralları"na uymak zorundadırlar. Bu kurallara uyulmadığı takdirde hakemler, robotu eleme hakkına sahiptir.

Güncel (Geçerli) Revizyon: 2020-01-08-v1

  • Yıldız Robocon '20 için yayımlanmış sürüm.