5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Gereği Yasal Uyarı;

Bu internet sitesini ziyaret etmek ve kullanmak aÅŸağıda yazılı tüm koÅŸulların kabul edildiÄŸi anlamına gelir.

Yıldız (Robotics Contest) Robocon etkinliÄŸi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenmektedir. Yıldız Robocon etkinliÄŸinin ve etkinlik resmî internet sitesi www.yildizrobocon.org'un tüm hakları saklıdır.

İnternet sitesinde yer alan fotoÄŸraf, resim, çizim, kural, duyuru, yarışma sonucu gibi her türlü içeriÄŸin telif hakları www.yildizrobocon.org ve Yıldız Robocon etkinliÄŸi düzenleyicisi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü'ne aittir. www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan tüm yazılı, görsel materyallerin telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından korunmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü Yönetim Kurulu'ndan yazılı izin alınmadan www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan hiçbir yazılı, görsel materyalin kaynak gösterilerek dahi tamamı veya bir kısmı kopyalanamaz, baÅŸka ortamda paylaşılamaz, yayınlanamaz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü bu kuralların ihlalinden doÄŸacak haklarını yasal yollardan arama hakkını saklı tutar.

Yarışmanın Amacı

Bu kategoride yarışmacılar veya yarışmacı grupları özel olarak tasarlanan Yıldız SavaÅŸları Arenası içerisinde rakip robotu iÅŸlevsiz hale getirmeye çalışacaklardır. Bunu gerçekleÅŸtirip arenadan saÄŸ çıkan robot karşılaÅŸmanın galibi sayılır.

Yarışma Öncesi

Yarışma öncesinde, mutlaka "Yıldız Robocon Genel Kuralları" okunmuÅŸ olunmalıdır. Kurallar itibariyle alınması gereken güvenlik tedbirleri yarışmacı sorumluluÄŸu altındadır. Kategori ile ilgili merak edilenler için  eposta adresi üzerinden bizimle iletiÅŸime geçebilirsiniz.

Yarışma Esnasında

KarşılaÅŸmalar boyunca hiçbir rakip, savaÅŸ robotlarının kumanda/kontrol mekanizmalarını ortak kullanamazlar. KarşılaÅŸmaların ardından yarışmacı ekiplerin robotlarının yürüyen ve saldırı mekanizmalarında onarmanın haricinde herhangi bir parça deÄŸiÅŸimi yapmaları (saldırı mekanizması, hareket mekanizması, gövdedeki deÄŸiÅŸimler gibi) söz konusu olamaz. Elektronik aksamdaki müdahaleler için mutlaka hakemlere bilgi sunulmalıdır.

"Yıldız Robocon Genel Kuralları"nda belirtilmiÅŸ olan "Güvenlik Standartları"na uymak ve bir görevlinin nezareti olmak kaydıyla, güvenli bir alanda ekipler robotlarını test edebilirler. Bu durum dikkate alınmadığı takdirde sorumluluk ilgili yarışmacı/yarışmacı ekibe aittir.

Yarışma günlerinde, arena dışında robotlar taşınırken dikkat edilmeli ve acele edilmemelidir. Yarışmacı/yarışmacı ekipleri, ziyaretçilerimizin güvenliÄŸini de tehlikeye atmamalıdır. 
KarşılaÅŸma baÅŸlarken yarışmacı kiÅŸi, kullanıcı kiÅŸi, arena içerisine yerleÅŸtirilmiÅŸ olan robotunun aktivasyonunu gerçekleÅŸtirdikten sonra arenadan çıkar ve ilgili köÅŸedeki kapı hakemler tarafından kilitlenir.

Hakemler Hakkında

Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemleri karşılaÅŸmayı deÄŸerlendirmenin haricinde aÅŸağıda belirtilmiÅŸ olan görevleri de yerine getirirler:

  1. Karşılaşmayı başlatma.
  2. Karşılaşmayı durdurma.
  3. Karşılaşmanın bitişini ilan etme.
  4. Karşılaşmanın galibini duyurma.
  5. Zaman aşımını ilan etme.
  6. Kurallara uygunluÄŸu denetleme.

Büyük Patlama Hakkında

Yarışmacılarımızın göstermiÅŸ oldukları çabayı bir kez daha gösterebilmeleri amacıyla Yıldız SavaÅŸları Kategorisi'ne özel karşılaÅŸmadır. Final karşılaÅŸması öncesinde isteyen yarışmacıların katılabileceÄŸi bir çoklu karşılaÅŸma yapılacaktır. Kategori hakemleri tarafından görüÅŸülmüÅŸ ve onayları alınmış yarışmacılarımızın robotlarının, arena içerisindeki diÄŸer robotlara karşı olduÄŸu çoklu bir karşılaÅŸma ile saÄŸ çıkan tek bir robot ödüllendirilecektir. Final karşılaÅŸması öncesi bu karşılaÅŸmanın gerçekleÅŸtirilebilmesi için en az 3 (üç) robot Büyük Patlama’ya katılmak istedikleri belirtilmiÅŸ olmalıdır.

Yıldız SavaÅŸları Kategorisi'ne ait olan ikili mücadelelerin tüm kural ve koÅŸulları bu karşılaÅŸma içinde geçerlidir. Mücadele süresi yalnızca 5 (beÅŸ) dakikadır.

Arena

Yıldız SavaÅŸları Arenası, 4.40m x 5.10m boyutlarında, 2m yüksekliÄŸinde ve yerden 5 cm yüksekliktedir. Solid polikarbon levha ile kaplı olup mdf üzeri sac kaplama zemine sahiptir.

Teknik Raporlar

Yarışmadan en geç bir hafta önce, 16 Mart 2019 Saat 23.59' a kadar robotların hareket ve saldırı mekanizmalarını içeren teknik raporların info@yildizrobocon.org  adresine e-posta atılması gerekmektedir. Raporlarını göndermeyen robotlar Yıldız SavaÅŸları Kategorisi'ne dahil edilmeyecektir.

A) Yarışma Genel Kuralları

  1. Yarışma esnasında Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemlerine sözlü itiraz yapılmamalıdır. Yarışmanın ardından itirazlar yazılı olarak "Kriz Masası"na yapılmalıdır. 
  2. Tüm robotlar Yıldız SavaÅŸları Arenası zemini ile temas halinde olacak ÅŸekilde tekerlek, palet vb. hareket sistemlerine sahip olmalıdırlar.
    1. Robotlar pnömatik ve hidrolik sistemler kullanarak zıplama/atlama gibi özelliklere sahip olabilirler.
    2. Uçabilme özelliÄŸine sahip robotlar Yıldız SavaÅŸları Kategorisi'ne dahil olamazlar.
  3. Tüm robotlar uzaktan kumandalıdır. Kablo ile baÄŸlı kontrol edilen veya otonom çalışan robotlar Yıldız SavaÅŸları Kategorisi'ne dahil olamazlar.
  4. Robotların güç kaynakları(pilleri), bunların baÄŸlantı kabloları ve bunun yanında pnömatik ve hidrolik sistemlerin tankları robotların gövdesine gömülü ve dışarıdan etkilenmeyecek ÅŸekilde dizayn edilmelidir. Bu kurala uygun görülmeyen robotlar gerekli önlemler alınmadığı takdirde diskalifiye edileceklerdir.
  5. KarşılaÅŸmalar tek round ve ikili müsabaka olacak ÅŸekilde gerçekleÅŸecektir. Her round yalnızca 3 dakikadan oluÅŸmaktadır. Katılımcı sayısına göre yarışmanın tek round ikili müsabaka ÅŸeklinden turnuva usulüne göre yapılması hakkını YTÜ ROK elinde tutar.
  6. KarşılaÅŸma baÅŸlamadan önce yarışmacı ekipler hakemlerle birlikte robotlarının çalışmasını kontrol edeceklerdir. Teknik bir aksaklık söz konusu olduÄŸunda taraflar 8 dakikalık teknik mola haklarını kullanabilirler. KarşılaÅŸma boyunca teknik mola hakkı verilmeyecektir.

    1. Teknik mola hakkını kullanıp, vaktini dolduran robot, Yıldız SavaÅŸları Arenası'na bırakılır ve herhangi bir müdahale hakkını kaybeder. Müdahale olduÄŸu durumda, ilgili ekip diskalifiye edilir.
    2. Yarışmacılar ilk turda teknik mola hakkına sahip deÄŸildir. İkinci tur itibari ile tanınan teknik mola hakkını kullanma durumunda, bir tarafın teknik mola aldığı durumda, eÄŸer diÄŸer taraf teknik mola hakkını kullanmak isterse, bu durumda daha önce teknik mola hakkını kullanmaya baÅŸlayan ekip süreleri bittiÄŸinde sürelerini tutan hakem ile birlikte robotlarını piste koyar ve robotlarına herhangi bir müdahale de bulunamaz. Böyle bir durumda, durumun vaziyetini uygun gördükleri takdirde hakemler diÄŸer karşılaÅŸmayı çağırabilir ve söz konusu karşılaÅŸmanın teknik mola haklarını kullanan robotların, 8 dakikalık teknik mola süreleri bittiÄŸinde, ilgili hakemler robotlara müdahaleye izin vermeyeceklerdir. Müdahale olduÄŸu durumda ise, ilgili ekip veya ekipler diskalifiye edilecektir.
  7. Yarışma baÅŸladıktan sonra yarışacak tüm robotlar hazır olmalıdırlar. Anons geçildikten sonra beklenen ekibin robotlarıyla yarışma alanına gelmeleri için yalnızca 2 dakikaları vardır. Bu süreyi aÅŸan ve robotlarını Yıldız SavaÅŸları Arenası içerisinde hazır bulundurmayan ekipler hakemler tarafından elenecek ve rakipleri karşılaÅŸmanın galibi sayılacaktır.

    1. İki dakika sonunda, eÄŸer anonsu yapılmış robotun ekibi robotlarını, Yıldız Robocon Yıldız SavaÅŸları Arenası içinde hazır bulundurmadıkları takdirde eleneceklerdir. Bu iki dakikalık süreye arenanın içinde bulunduÄŸu kongre salonunda olmak dahil deÄŸildir.
  8. KarşılaÅŸma öncesi robotlar hakemler tarafından belirlenen yarışma kriterlerine uygunlukları açısından kontrol edileceklerdir. Kriterlere uymayan robotlar hakemler tarafından diskalifiye edilecektir.
  9. KarşılaÅŸmanın ilk 30 saniyesi (30. saniye dahil) içinde hareket etmeyen robot Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemleri tarafından diskalifiye edilecek ve söz konusu robotun rakibi galip sayılacaktır.
  10. Yarışmacı ekipler, en fazla iki kiÅŸiyi arenanın yer aldığı sahne üzerinde bulunmak için görevlendirebilirler. Robotu aynı anda sadece bir kiÅŸi kontrol edebilir.
  11. KarşılaÅŸma sonucunda herhangi bir robot iÅŸlevsiz hale gelmediÄŸi takdirde, söz konusu karşılaÅŸma sonucu tur sonunda hakemlerin verdiÄŸi karara göre açıklanacaktır.
  12. KarşılaÅŸmanın baÅŸlamasının ardından ekipler robotlarına ve piste hiçbir müdahalede bulunamazlar. Herhangi bir müdahaleye çalışılması söz konusu takdirde yarışmacı takım Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemleri tarafından diskalifiye edilecektir.

    1. Yıldız Robocon Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemlerinin çalışmasını engelleyecek her türlü sözlü vb müdahale diskalifiye sebebidir. Bu tarz davranışlar sergileyen ekipler diskalifiye edilir.
  13. Tüm katılımcılar bu sayfada belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kuralları"na uymak zorundadırlar. Aksi yaÅŸanan durumlarda yarışmadan men edilme durumu söz konusudur.

B) Güvenlik

  1. Robotlarda sıvı/yanıcı/patlayıcı yakıt (LPG, CNG, mazot, benzin, içten yanmalı motor gibi) kullanılamaz.
  2. Tüm robotlar kumandaları üzerinden acil durumlarda gücü kesebilmelidirler. Yapılacak olan kontroller dahilinde kumandadan gücü kesemeyen robotlar (fail-safe) kesinlikle yarışamazlar. Buna ek olarak, robotlar kendi üzerlerinde de bir acil durum güç kesme butonu bulundurmak zorundadırlar. Bu ÅŸartları saÄŸlamayan robotlar Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemleri tarafından diskalifiye edilecektir.

    1. KarşılaÅŸma esnasında oluÅŸabilecek acil durumlarda yarışmacı ekipler, hakemlerin komutuyla gücü kesmek zorundadırlar.
  3. Hakemler herhangi bir sebepten dolayı güvenli bulmadıkları robotları hakem genel koordinatörlüÄŸü onayı ile diskalifiye etme hakkına sahiptir. Söz konusu sebep açıklanmak zorundadır.
  4. Robotların power(Aç-Kapa) butonları saldırı mekanizmalarından uzak, güvenli bir ÅŸekilde ulaşılabilir olmalıdır. 
  5. Pnömatik veya hidrolik sistem kullanan robotlarda yarışmacı ekipler basınç tanklarını sabitlemek zorundadırlar. 
  6. Yarışmacı ekiplerin saldırı mekanizmaları üzerinde, robotların üzerinde yapılabilecek bir çalışma esnasında oluÅŸabilecek herhangi bir olumsuzluÄŸa karşı gereken güvenlik önlemlerini almış olmaları gerekmektedir. Herhangi bir olumsuzluÄŸun tüm sorumluluÄŸu yarışmacılara aittir.
  7. Yarışmacı ekiplerin, yarışma baÅŸlayana kadar yapacakları çalışmalarda yanlarında koruma gözlüÄŸü, eldiven, önlük vb (Bkz: "Yıldız Robocon » Güvenlik") tedbir elemanlarını bulundurmalıdırlar. Fuaye alanında bu konu ile alakalı olarak denetimler yapılacaktır. Bu konuda hassasiyet göstermeyen yarışmacı ekiplerin yaÅŸayacağı herhangi bir kazadan YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübü sorumlu deÄŸildir. 

C) Ağırlık ve Boyutlar

  1. Yarışmacı ekipler robotlarını Yıldız Savaşları Arenası boyutlarına uygun dizayn etmelidirler.
  2. Robotların toplam ağırlıkları sarf malzemeleri, mekanik ve elektronik kısımlar dahil olmak üzere 35 kg + %1= 35.350 kg hata payı ile sınırlandırılmış olup bu sınırı aÅŸan robotlar kontroller sonucunda Yıldız SavaÅŸları Kategorisi hakemleri tarafından yarışmadan diskalifiye edilecektir.

D) İtici Güç Sistemleri ve Saldırı Mekanizmaları

  1. İtici güç sistemlerinde ve saldırı mekanizmalarında B.1 de belirtiÄŸi üzere sıvı/patlayıcı/yanıcı yakıt kullanılması kesinlikle yasaktır. Yarışmacılar robotlarında pnömatik, hidrolik sistemler kullanabilirler.
  2. Lazer, jammer (sinyal bozucu/karıştırıcı), parça fırlatıcı, aşındırıcı ve korozyona sebep olan maddeler (asit vb) kullanmak yasaktır. 
  3. Parlayıcı madde çıkaran (kıvılcım vb) ve ateÅŸ çıkaran mekanizmaya sahip robotların ayrıntılı bir ÅŸekilde raporlarında kullandıkları maddeleri bildirmek zorundadırlar.
  4. Silah sistemleri Yıldız Robocon Yıldız SavaÅŸları Arenası'na herhangi bir zarar vermeyecek ÅŸekilde düÅŸünülmelidir. Bu durumla birlikte B, C ve D maddelerinde belirtilen kurallara uymayan robotlar yarışmaya alınmazlar.

E) Uzaktan Kumanda Sistemleri

  1. Robotlar bluetooth kullanılarak kontrol edilebilirler.
  2. Uzaktan kumanda kullanan ekiplerin kullandıkları kumandaların frekansları 433 MHz' ten yüksek olmak zorundadır. 433 MHz bandında olması durumunda en az 8 bitlik ÅŸifreleme zorunludur. Frekanslar yarışma öncesinde Yıldız SavaÅŸları Kategorisi Hakemlerine belirtilmelidir.
  3. 4 GHz frekansa sahip kumanda kullanan yarışmacılar bunu belirtmeli ve söz konusu yarışmacı ekiplerin görüÅŸtürülüp gerekli protokol ayarlamalarını yapmalarını gerekmektedir.

 Teknik Rapor Taslağını bu adresten indirebilirsiniz: Rapor Taslağı


Güncel (Geçerli) Revizyon: 2020-01-08-v1

  • Yıldız Robocon'20 için yayımlanmış sürüm.