5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Gereği Yasal Uyarı;
Bu internet sitesini ziyaret etmek ve kullanmak aÅŸağıda yazılı tüm koÅŸulların kabul edildiÄŸi anlamına gelir.
Yıldız (Robotics Contest) Robocon etkinliÄŸi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenmektedir. Yıldız Robocon etkinliÄŸinin ve etkinlik resmî internet sitesi www.yildizrobocon.org'un tüm hakları saklıdır.
İnternet sitesinde yer alan fotoÄŸraf, resim, çizim, kural, duyuru, yarışma sonucu gibi her türlü içeriÄŸin telif hakları www.yildizrobocon.org ve Yıldız Robocon etkinliÄŸi düzenleyicisi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü'ne aittir. www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan tüm yazılı, görsel materyallerin telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından korunmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü Yönetim Kurulu'ndan yazılı izin alınmadan www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan hiçbir yazılı, görsel materyalin kaynak gösterilerek dahi tamamı veya bir kısmı kopyalanamaz, baÅŸka ortamda paylaşılamaz, yayınlanamaz.
Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü bu kuralların ihlalinden doÄŸacak haklarını yasal yollardan arama hakkını saklı tutar.
A) Yarışmanın Amacı
Bu kategoride yarışmacıların yapmış olduÄŸu robotlar, tarafımızca hazırlanan dohyo adı verilen yuvarlak ring üzerinde mücadele ederek birbirlerini alan dışına çıkartmaya çalışacaklardır.
B) Robot Hakkındaki Kurallar
- Robotların uzunlukları ve geniÅŸlikleri 10 cm'den fazla olamaz. Robotların yükseklikleri için bir sınırlama yoktur. Ayrıca robotlar tabanı 10 cm x 10 cm olan, gerçek bir dikdörtgenler prizması içerisine sığabilecek ÅŸekilde tasarlanmalıdır.
- Robotlar otonom olmalıdır, başlatma dışında uzaktan kontrol edilemezler.
- Robotların kütleleri 500 gr'dan fazla olamaz.
- Robot boyutlardaki ve ağırlığındaki izin verilen hata payı %2'dir.
- Robotlar, Ek 1'de belirtilen Robotzade MEB BaÅŸlatma Modülü'ne uygun kızıl ötesi uzaktan kumanda ile baÅŸlatılacaktır. Kumanda sinyalini aldıktan sonra, hiçbir gecikme olmadan müsabakaya baÅŸlayacak ÅŸekilde tasarlanmalıdır.
- Robotlar tasarlanırken aÅŸağıdaki maddeler göz önünde bulundurulmalıdır:
- Robotların Çalışma dalga boyunu (frekans) ve rakip robotun çalışmasını etkileyen (flaÅŸör, ışık gibi) parçaları kullanmaları yasaktır.
- Robotların hareketlerini engelleyen bayrak kullanılması yasaktır.
- Robotların rakip robota karşı, saldırı mekanizması veya silah olarak kullanılmak üzere sıvı, gaz ya da toz kullanmaları yasaktır.
- Robotlarda yanıcı maddelerin bulunması/kullanılması yasaktır.
- Robotlarda kesici maddelerin bulunmasında ve kullanılmasında bir kısıtlama yoktur.
- Robotların sahip olduÄŸu güç üniteleri (bataryalar) rakip robota, piste veya kendisine zarar vermeyecek ÅŸekilde yerleÅŸtirilmelidir.
- Robotların herhangi bir atıcı cihaz bulundurmaları/kullanmaları yasaktır.
- Robotlarda kendini dohyo yüzeyine sabitleyen ve hareket etmesini engelleyen (emici vakum, yapıştırıcı gibi) hiçbir parça bulundurulamaz/kullanılamaz.
- Robotlarda mıknatıs ve benzeri parçalar bulundurulamaz/kullanılamaz.
- Robot hakkındaki bu kuralların herhangi birine uyulmaması durumda robot, o anda yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma hakkını kaybeder.
C) Dohyo Hakkındaki Kurallar
- Dohyo, mücadelelerin gerçekleÅŸeceÄŸi, zeminden 6 cm yüksekliÄŸinde, 77 cm çap uzunluÄŸuna sahip, orta yoÄŸunluklu sunta (MDF) malzemesinden oluÅŸturulmuÅŸ, üzerinde herhangi bir kaplama bulunmayan, daire ÅŸeklinde bir levhadır ve üzeri, siyah renkte yansımayan boya ile tamamlanmıştır.
- Dohyo kenarlarında alanı sınırlandırmak için 2.5 cm geniÅŸliÄŸinde beyaz bir çizgi bulunmaktadır. Bu çizgi dohyo alanının içerisinde olarak kabul edilir.
- Dohyo müsabakaların izlenilmesini kolaylaÅŸtırmak amacıyla bir masanın üzerine yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Dohyo 1 cm kalınlığında olup 5 cm geniÅŸliÄŸindeki ayaklar yardımıyla yükseltilmiÅŸtir. Robotların masadan düÅŸme ihtimaline karşı masanın kenarları kapatılmıştır.
- Robotlar dohyo üzerine yerleÅŸtirildikten sonra robota müdahale edilemez.
D) Yarışma Kuralları
- Müsabakalar, bilgisayar programındaki kuraya göre düzenlenecektir. Yarışma günü kayıtlar kapandıktan ve kura tamamlandıktan sonra müsabakalarda eÅŸleÅŸen robotlar duyurulacaktır. Kura sonuçları yayınlandıktan sonra deÄŸiÅŸimi mümkün deÄŸildir. Aynı ekiplerin robotları birbirleriyle eÅŸleÅŸebilir. Bu konuda yapılan hiçbir itiraz kabul edilmeyecektir.
- Kayıt esnasında mini sumo robotlarının baÅŸlatma modülleri kontrol edilecektir, daha sonra yapılacak itirazlar kabul edilmeyecektir.
- Yarışma esnasında mücadele edecek robotları yalnız 1 kiÅŸi yarıştıracaktır. Robotların fonksiyonlarını hatırlatan bir kâğıt kullanılabilir. Ancak dışarıdan fiziksel veya sözlü müdahale edilemez.
- Yarışma salonuna yarışmacıyla birlikte, yardım amaçlı sadece bir kiÅŸi girebilir. Yarışma salonuna birden fazla kiÅŸi ile girilmesi halinde verilecek olan cezalar hakkında hiçbir itiraz kabul edilmeyecektir.
- Robotların müsabaka baÅŸlamadan önce dohyo üzerine yerleÅŸimi aÅŸağıdaki maddelerde belirtildiÄŸi gibi olacaktır:
- Dohyo 4 çeyrek daireye bölünür. Bu dört çeyrek dairede robotlar, karşılıklı çapraz çeyrek dairelere birbirlerine zıt, dairelerin dışarı yönlerine bakacak ve çeyrek dairelerin tam ortasında olacak ÅŸekilde ayarlanacaktır.
- Robotlar aÅŸağıdaki resimdeki gibi, belirtilen numaraların yönlerinde karşılıklı olarak yerleÅŸtirilecektir. Karşılıklı robotlar 1 ve 2 yönlerine yerleÅŸtirilebilir.
- Dohyoya yerleÅŸtirilen robotun yeri ve yönü sonradan deÄŸiÅŸtirilemez. Hakem izni olmadan bunun gerçekleÅŸtirilmesi robotun yarışmadan diskalifiye edilmesine sebep olacaktır.
- Müsabakalar toplam 3 raund üzerinden yapılır. Bu raundların 2 tanesini kazanan robot müsabakanın kazananı ilan edilir ve bir sonraki tura geçmeye hak kazanır.
- Müsabakada bir raund 2 dakika sürer. Bu raund süresi robotlara baÅŸla komutu gönderildiÄŸi an baÅŸlar. Bu süre içerisinde rakibini dohyo alanı dışarısına ilk zorlayan ve dohyo dışına temas ettiren robot kazanmış, diÄŸer robot kaybetmiÅŸ sayılır. Bu süre tamamlandıktan sonra iki robotta dohyo alanında bulunuyorsa o raund berabere olarak sonuçlanır.
- Müsabaka 3 raund sonunda eÅŸitlikle sonuçlanmışsa, robotun özellikleri göz önünde bulundurularak (önce ağırlık, sonra boyut) hakem kararıyla müsabaka kazananı ilan edilir. Bu durumda kütlece hafif olan, eÄŸer kütleler eÅŸitse boyutları küçük olan robot müsabakanın kazanını olarak ilan edilir.
- Robotların uzaktan kumandası kızıl ötesi olmalıdır. Radyo frekanslı olan robotlar geçersiz sayılacaktır ancak gerek duyulması durumunda kızıl ötesi verici özellikli telefonlar kullanılabilir.
- Müsabaka, hakemlerin dohyoyu kontrolünden sonra baÅŸlar. Gerekli düzeltmeler hakem tarafından yapılır. Raundlar, D.3. maddesindeki kurallar çerçevesinde robotların dohyoya yerleÅŸtirilmesinden sonra görevli hakemin iÅŸaretiyle, uzaktan kumanda ile baÅŸlatılır. Unutmayın, robotlar dohyoya yerleÅŸtirildikten sonra hareket ettirilemez.
- Müsabaka esnasında bir kazananın olması ya da beraberlik durumunda raundlar, görevli hakem iÅŸaretiyle, uzaktan kumanda ile robotlar durdurularak bitirilir. Bu sırada yarışmacılar kendilerine ait robotları dohyo alanı içerisinden veya dışarısından alırlar. Aynı zamanda raund/müsabaka sonucu hakem kararıyla ilan edilir.
- Müsabakada aÅŸağıdaki durumlar gerçekleÅŸtiÄŸinde o raund hakem kararıyla tekrarlanır. Raund tekrarı kuralları ÅŸu ÅŸekildedir:
- Raundda her iki robot birbirlerine takılır, sonrasında hareketler edemezler ise 10 saniye sonunda raund, hakem kararıyla tekrarlanır.(Bir robot 10 saniye boyunca hareket etmezse diÄŸeri dohyodan düÅŸse bile 10 saniye boyunca hareketsiz kalan robot o raundu kaybetmiÅŸ sayılır.)
- Her iki robot dohyo alanı dışına aynı anda çıkarsa raund, hakem kararıyla tekrarlanır.
- Robotlar karşılaşma başladıktan sonra 10 saniye hareketsiz kalırsa raund, hakem kararıyla tekrarlanır.
- Müsabaka sonlanmadan robotlara bakım veya müdahale(fiziksel veya sözlü) yapılamaz. Ancak raund aralarında müsabaka alanını terk etmeden, hakem gözetiminde 30 saniyelik bir bekleme süresi olacaktır. Bu sürede dışarıdan herhangi bir müdahale veya müsabaka alanını terk etmek yarışmadan diskalifiye olma sebebidir.
- Robotlar, anons edildikten sonra 3 dakika içerisinde müsabaka alanına gelmezse yarışmadan diskalifiye edilir ve müsabakayı yenilmiÅŸ olarak sayılır.
- Raund sırasında herhangi bir robottan yere bir parça düÅŸerse, düÅŸen parça rakibi engellemediÄŸi sürece raunda devam edilir. Ancak görevli hakemler, düÅŸen parçanın rakibi engellediÄŸi kararını verirlerle parçayı düÅŸüren robot raundu kaybetmiÅŸ sayılır.
- Robotların çalışır durumda olduÄŸunun anlaşılabilmesi için hakemin baÅŸlama iÅŸaretinden sonra robotlar 10 saniye içerisinde hareket etmelidir. Hareketsiz kalan robot, raund sonlanmadan bu süre sonunda hareketsiz kalırsa raund tekrarlanır. Bu raundda aynı durum tekrarlanırsa bu robot raundu kaybetmiÅŸ sayılır.
- Robotlar insanlara, rakip robota ve dohyoya kasıtlı ÅŸekilde zarar veremez, ancak yarışma sırasındaki çarpışmalardan dolayı meydana gelen hasarlar kasıtlı zarar olarak kabul edilmez.
- Yukarıda bahsi geçen durumlara ek olarak bir robot aÅŸağıda belirtilen maddelere uymaması sonucunda yarışmadan diskalifiye edilir. Bu durumlar ÅŸu ÅŸekildedir:
- İzin verilmeyen davranışların, maddelerin veya parçaların hakemler tarafından tespit edilmesi,
- Yarışmaya devam edilemez duruma gelmesi (robottan alev çıkması vs..),
- Yarışmacının kasıtlı olarak dohyoya zarar vermesi, müsabaka alanını bozması veya müsabaka alanındaki malzemeleri kırması, rakip robota kasıtlı zarar vermek gibi sabote edici davranışlarda bulunması,
- Yarışmacıların sportmenlik dışındaki davranışlarda bulunmasıdır.
- Robotların özellikleri müsabakadan önce hakemler tarafından not edilmiÅŸ olur. Bu yüzden robotların boyutlarının kontrol edilmesi ve kütlelerinin ölçülmesi için robotları, bir önceki müsabakalar devam ederken yarışma alanına çağırılacaktır. Bu, resmi anons olarak geçerlilik kazanır ve yukarıdaki kurallara uygun hareket edilir.
- Robotların dohyo dışına çıkması durumuna hakemler gerek duyarsa video izleyerek karar verebilir. Bununla ilgili itiraz edilebilir ancak sonuca itiraz edilemez. Tek geçerli kaynak hakem videolarıdır.
- Müsabaka gerçekleÅŸirken, öncesinde ve sonrasında oluÅŸacak her durumda hakemlerin müdahale hakkı bulunmaktadır. Ne ÅŸekilde olursa olsun hakemlere sözlü itiraz yapılamaz, itirazlar yarışma sabahı kurulacak olan kriz masasına yapılmalıdır. İtirazların sonuçları ise tur sonunda açıklanacaktır. Bu sonuçlara yapılabilecek itirazlar kabul edilmeyecektir. Aksi yaÅŸanan durumlarda hakemlerin yarışan robotu ve yarışmacıyı diskalifiye etme hakkı bulunmaktadır. Aynı ÅŸekilde belirsizlik durumlarında hakem kararı geçerli olacaktır.
- Robotlar darbelere karşı dayanıklı ÅŸekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen maddi zararlarda Yıldız Robocon Ekibive YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübüsorumluluk kabul etmez.
- Yarışmada geçerli olan kurallara itirazda bulunulamaz, aksi yaÅŸanan durumlarda hakemlerin yarışmacıyı ve robotu yarışmadan diskalifiye hakkı bulunmaktadır.
- Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kuralları"na uymak zorundadırlar. Aksi yaÅŸanan durumlarda yarışmadan men edilme durumu söz konusudur.
Ek 1: Robotların Kumanda ile BaÅŸlatma Durdurma ÖzelliÄŸi
YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübü olarak "BaÅŸlatzade MEB BaÅŸlatma Modülü" kullanımını önermekteyiz. İlgili modüle buradaki(https://goo.gl/MusVzR) baÄŸlantı aracılığıyla ulaÅŸabilirsiniz. Modül hakkındaki gerekli açıklamalar verilen baÄŸlantıdaki sayfada bulunmaktadır.
NOT: Müsabakalarda, raund sonlarında robotların, hakem tarafından durdurulması zorunlu deÄŸildir, bilgilerinize sunarız.
Güncel (Geçerli) Revizyon: 2020-01-08-v1
- Yıldız Robocon'20 için yayımlanmış sürüm.