5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Gereği Yasal Uyarı;

Bu internet sitesini ziyaret etmek ve kullanmak aÅŸağıda yazılı tüm koÅŸulların kabul edildiÄŸi anlamına gelir.

Yıldız (Robotics Contest) Robocon etkinliÄŸi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenmektedir. Yıldız Robocon etkinliÄŸinin ve etkinlik resmî internet sitesi www.yildizrobocon.org'un tüm hakları saklıdır.

Ä°nternet sitesinde yer alan fotoÄŸraf, resim, çizim, kural, duyuru, yarışma sonucu gibi her türlü içeriÄŸin telif hakları www.yildizrobocon.org ve Yıldız Robocon etkinliÄŸi düzenleyicisi Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü'ne aittir. www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan tüm yazılı, görsel materyallerin telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından korunmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü Yönetim Kurulu'ndan yazılı izin alınmadan www.yildizrobocon.org internet sitesinde yer alan hiçbir yazılı, görsel materyalin kaynak gösterilerek dahi tamamı veya bir kısmı kopyalanamaz, baÅŸka ortamda paylaşılamaz, yayınlanamaz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Robotik ve Otomasyon Kulübü bu kuralların ihlalinden doÄŸacak haklarını yasal yollardan arama hakkını saklı tutar.

A) Yarışmanın Amacı   

      Bu kategoride robotların, tasarımı tarafımızca yapılan parkurdaki çizgiyi izleyerek parkuru en hızlı ÅŸekilde ve hatasız tamamlamaları gerekmektedir.

B) Robot Hakkındaki Kurallar

  1. Robotlar için herhangi bir boyut sınırlaması bulunmamaktadır, ancak robot tasarlanırken parkur boyutları göz önünde bulundurulmalıdır.
  2. Robotlar otonom olmalıdır, uzaktan kontrol edilemezler.
  3. Robotların enerji kaynakları yanma tepkimeleri içeren kaynaklar olamaz.
  4. Robotlar parkur üzerindeki çizgiyi izleyecek ÅŸekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca robotlar yarışırken, robotların herhangi bir parçası parkur zeminine temas etmelidir.
  5. Robotlar parkura zarar verecek hiçbir donanıma sahip olamazlar.
  6. Katılımcıların robot hakkındaki bu kuralların herhangi birine uymaması durumunda robot, o anda yarışmadan diskalifiye edilir, yarışma ve ödül alma hakkını kaybeder.

C) Parkur Hakkındaki Kurallar

  1. Parkur, 50 cm geniÅŸliÄŸindeki orta yoÄŸunluklu sunta (MDF) malzemesinden oluÅŸturulmuÅŸ 3x2 metrelik plakalardan meydana gelmektedir ve üzeri, siyah renkte yansımayan boya ile tamamlanmıştır. Bu levhaların üzerinde 1.9 cm geniÅŸliÄŸinde parkuru oluÅŸturan beyaz çizgiler bulunmaktadır
    UYARI:Parkurun renklerinin tam beyaz veya tam siyah olmasını beklemeyiniz. Parkur parçaları baÅŸka parkurlar oluÅŸturulurken veya çevredeki ışıklardan etkilenip solabilir. Parkurun üstündekilerin sadece bir boya olduÄŸunu unutmayınız. Robotların bıraktığı izler veya parkuru oluÅŸturan malzemelerden kaynaklı renk veya çizik kalıntıları bulunabilir.
  2. Parkurda virajlı yollar (geniÅŸ, dar, veya 90 derece açılı), 15 derece eÄŸime sahip köprü yollar, kesikli çizgiye sahip yollar, birbiriyle kesiÅŸen yollar, kestirme yollar, sabit engeller, bariyer ve park alanı olması beklenmektedir. Robot tasarımı yapılırken bu kısımların parkurda var olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
  3. Parkurda bir adet kestirme yol bulunmaktadır. Bu kestirme yol, buradan giden robot için gidilecek mesafeyi kısaltmaktadır(Ä°kinci gün B yönünde ilerleyen yol).
  4. Parkurda bir adet bariyer bulunmaktadır. Bariyer bayrak ÅŸeklinde bir bezdir. Robot bariyerin önünde bekler, bariyer açılır ve yoluna devam eder.
  5. Yarışma için uygun koÅŸullar oluÅŸturulacaktır, ancak robotlar tasarlanırken parkurun bulunduÄŸu ortam koÅŸulları (sıcaklık, nem, aydınlatma gibi) göz önünde bulundurulmalıdır. Bu konuda yapılacak itirazlar kabul edilmeyecektir.
  6. Parkur üzerinde, genel yapıyı bozmayacak ÅŸekilde düzenlemeler yapılabilir.
  7. Parkur belirtilen ölçülerinde %5'ten küçük deÄŸiÅŸimler (hata payı) bulunabilir.
  8. Yarışma için hazırlanacak parkurun bir benzeri Ek 1'de paylaşılacaktır.

D) Yarışma Hakkındaki Kurallar

  1. Robotların yarışma sırası, yarışma günü çekilecek kura ile belirlenir.
  2. Yarışmacılar anons edildikten sonraki 2 dakika içerisinde yarışma alanında bulunmak zorundadırlar. 2 dakika içerisinde yarışma alanında hazır olmayan robotlar yarışmadan diskalifiye edilir.
  3. Yarışma, iki ayrı günde iki ayrı müsabaka olmak üzere gerçekleÅŸir. Ä°lk gün, çizgi izleyen kategorisine kayıtlı olan tüm robotlar yarıştırılır. Ä°kinci gün ise ilk günkü yarışmada dereceye giren en iyi ilk 32 robot yarışmaya hak kazanır.
  4. Robotlar; ilk gün sırasıyla A-B-C-D noktalarını takip etmeli, ikinci gün ise A-E-F noktalarını takip ettikten sonra B veya C yolunu seçerek D noktasında pisti bitirmelidir. B veya C yolunu seçemeyip pistten çıkan robotlara 2 hak daha verilir ve normal pistten çıkma cezası uygulanır. Robot, toplam 3 denemede de iki yoldan birisine girememiÅŸse uzun yolun başına koyulur ve yarışmaya buradan devam eder.
  5. Robotların ikinci gün B yönünde ilerlemeleri takdirinde bu andan sonra yapacakları hatalar iki kat cezaya tabi tutulacaktır.
  6. Yarışma zamana karşı gerçekleÅŸtirilir. Robotların parkur üzerinde bulunduÄŸu geçerli zamanlarda bir süreölçer ile parkur üzerindeki süreleri tutulur. Bu süreölçer robotların belirtilen baÅŸlangıç çizgisini geçtiÄŸi anda baÅŸlar ve belirtilen alana park ettiÄŸi anda sonlanır. Robot pistten tamamen çıktığı an süre duraklatılır.
  7. Yarışmaya baÅŸlaması için parkura yerleÅŸtirildiÄŸinde robot, hareketsiz kalır ve parkurda ilerlemeye -çizgiyi izlemeye- baÅŸlamazsa robotun parkur süresine her bir deneme için 10 saniye ceza süresi eklenir. Bu durumda robot parkura tekrar yerleÅŸtirilebilir, ancak bu durum 3. kez tekrarlanırsa robot yarışmadan diskalifiye edilir.
  8. Yarışma sırasında, robotun parkur dışına temas etmesi halinde, kurallarda aksi belirtilmedikçe, robot parkurdan çıkmış sayılır ve parkur süresini tutan süreölçer durdurulur. Bu durumda robotun parkur süresine 5 saniye ceza süresi eklenir. Sonrasında robot, parkuru terk ettiÄŸi noktadan tekrar parkura yerleÅŸtirilir.
  9. AÅŸağıdaki maddelerde aksi belirtilmedikçe 3. kez aynı noktadan çıkan robotlar, hakemlerin kararıyla bir sonraki noktaya yerleÅŸtirilerek yarışmaya devam eder. Robotun parkur yoluna tekrar dönmesi bu durumun uygulanmasını deÄŸiÅŸtirmez.Robotlara, parkurdan çıkmadığı sürece müdahale edilmesine izin verilmez. Müdahale edilmesini gerektirecek bir durum yaÅŸandığı zaman ancak hakem izni ile robotlara müdahale edilebilir. Bu müdahale sonucu robotun parkur süresine 5 saniye ceza süresi eklenir.
  10. Robotlar sabit engele çarpması halinde 10 saniye ceza süresi robotun parkur süresine eklenir, ikinci sabit engelin olduÄŸu kısma geçer. Bu sabit engele çarpan robotlar da 10 saniye ceza puanı kazanır ve sabit engelin sonrasından piste devam eder(sabit engellerin boyutu 10cm x 10cm x 10cm’dir.).
  11. Robot bariyerin açılmasını beklemeden yoluna devam eder ise 20 saniyelik ceza süresi robotun parkur süresine eklenir.
  12. Robotların 10. kez parkurdan çıkmaları durumunda robotlar yarışmadan diskalifiye edilirler. Ancak 10 seferden daha az sayıda parkurdan çıkan robotlar, parkurdan çıkma sayıları baz alınarak ceza puanı alırlar.
  13. Robotların her iki günde de D noktası ile belirtilen, pistin sonundaki eÄŸimli köprünün üstündeki alana durarak park etmesi beklenmektedir. Durmayan robotların süresine 5 saniye ceza puanı eklenecektir.
  14. Robotlar parkuru tamamladıktan sonra parkur sürelerine eÄŸer varsa ceza süreleri eklenecektir. Bu robotların resmi parkur süreleri olacaktır. Tüm yarışmacılar yarıştıktan sonra bu resmi süreleri dikkate alınarak robotlar, en kısa süreli robot en üstte yer almak üzere kısadan uzuna doÄŸru sıralanacaktır. Bu sıralamaya göre en kısa süreye sahip robot birinci, en kısa ikinci süreye sahip robot ikinci ve en kısa üçüncü süreye sahip robotlar üçüncü olarak ilan edilir.
  15. Parkuru tamamlayan her robotun sıralaması, parkuru tamamlamayanların üzerinde bulunacaktır. Ancak unutmayın, ne ÅŸekilde olursa olsun hakemler parkuru tamamlamayan robotlara sıralama vermeyebilir, tamamlamayan robotlardan hiçbir kazanan açıklamayabilir (birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecesi) ya da üçten az robota derece verebilirler.
  16. Robotların yarışma süresince hiçbir mola hakkı bulunmamaktadır. Buna baÄŸlı olarak yarışma sırasında yarışma alanını terk eden yarışmacı/robot, yarışmadan diskalifiye edilir.
  17. Parkura kasıtlı veya kasıtsız zarar veren robotlar, yarışmadan diskalifiye edilir.
  18. Sportmenlik dışı hareketlerde bulunan yarışmacılar, yarışmadan diskalifiye edilir ve diÄŸer tüm kategorilerdeki robotları, yarışma ve ödül alma haklarını kaybederler.
  19. Robotlar darbelere karşı dayanıklı ÅŸekilde tasarlanmalıdır. Yarışma sırasında robotlara gelen maddi zararlardan Yıldız Robocon Ekibi ve YTÜ Robotik ve Otomasyon Kulübüsorumlu deÄŸildir.
  20. Yarışma sırasında yarışmacılar, hakemlere sözlü itirazda bulunursa yarışmadan diskalifiye edilir. EÄŸer yarışmacılar, kurallarda itirazına izin verilen bir konuda itirazda bulunmak isterlerse, itirazlarını yazılı olarak yarışma sabahı kurulacak kriz masasına yapmalıdırlar. Bu maddeye itiraz kabul edilmemektedir.
  21. Tüm katılımcılar yukarıda belirtilen tüm kurallara ve yayınlanan "Yarışma Genel Kuralları"na uymak zorundadırlar. Aksi yaÅŸanan durumlarda yarışmadan men edilme durumu söz konusudur.

 Pistin temsili görüntüleri aÅŸağıda verilmiÅŸtir.


Güncel (Geçerli) Revizyon: 2020-01-08-v1

  • Yıldız Robocon '20 için yayımlanmış sürüm.